Четвъртък, 22 Август 2019 14:23

Музеи и галерии

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - РАЗГРАД 

HistMuseum

Началото на Разградския исторически музей е поставено от трудолюбивия общественик, местен училищен инспектор и академик в областта на природните науки Анание Иванов Явашов. През 1887 г. той провежда първите разкопки в западната част на Хисарлъшката крепост (Абритус). С откритите археологически находки Явашов урежда същата година музейна сбирка. През 1922 г. той става основоположник на Разградското археологическо дружество, което има за цел да издирва, съхранява и изучава старините в Разград и района. 
Така започва целенасоченото проучване на миналото на Разградския край, което полага основите за бъдещето съществуване на сегашния музей.
Днес Регионалния исторически музей обработва и популяризира над 53 000 движими паметници на културата, които се експонират в постоянни и временни експозиции. За контакти:

гр.Разград, бул. "Априлско въстание" №70
Телефон: +359 84 660851
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
www.abritvs.atspace.com
Работно време:

От 1 април до 30 октомври: 9,30ч. - 18,00ч. /без почивен ден/

От 1 ноември до 31 март: 9,00ч. - 17,00ч. /събота и неделя - по предварителна заявка/

МУЗЕЙНИ ЕКСПОЗИЦИИ

Музеят разполага с четири тематични експозиции - археологическа, етнографска, музейна сбирка на видните възрожденци Станка и Никола Икономови и къща музей на композитора Димитър Ненов.

АРХЕОЛОГИЧЕСКАТА ЕКСПОЗИЦИЯ е построена на тематично-хронологически принцип, обхващащ движими паметници от най-ранно засвидетелстваната епоха в Лудогорието- късния палеолит - до края на Второто българско царство.

МУЗЕЙ НА ОТКРИТО - В парковата част на музея са експонирани около 70 епиграфски паметника, обособени в три групи - посветителни, надгробни и архитектурни. 

 

ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ

Етнографски музей

Музеят е разположен в реставрирани къщи от ХІХ век с красиво оформено дворно пространство. На експозиционна площ от 150 кв. м е представена традиционната духовна култура на местната етнографска група "капанци". Тук, в разгънат вид, може да се видят основните празници в техния календар, облекло, накити и др.

За контакти:
гр.Разград, квартал "Вароша", ул."Г. С. Раковски" №13
Работно време:
9,00ч. - 17,00ч. /събота и неделя - по предварителна заявка /
Телефон: 
+359 878901436;
www.abritvs.atspace.com

Музей "Станка и Никола Икономови"

В дома на двамата видни възрожденски просветители е уредена експозиция, която дава възможност на посетителите да получат както информация за живота и дейността им, така и впечатление от възстановките на бита, да почувстват атмосферата, в която те са живели и творили. Намира се в старата част на града. Музейната сбирка е открита на 17.IV.1980г. по време на вторите литературни празници "Поетични хоризонти на българката", с цел да отрази и запази за поколенията исторически значимото дело на видните просветители и книжовници от Разград, Станка и Никола Икономови.

За контакти:
гр.Разград, кв. "Вароша", ул. "Св. Климент" №7
Работно време:
9,00ч. - 17,00ч. /събота и неделя - по предварителна заявка/ 
Телефон: +359 878901439;
www.abritvs.atspace.com

КЪЩА-МУЗЕЙ "ДИМИТЪР НЕНОВ"

Къща музей Дмитър Ненов

В родната къща на композитора и пианист Димитър Ненов е уредена експозиция, разказваща за живота и творчеството му. В нея може да се види пианото, на което е вземал първите си уроци, артистичният му костюм, снимки, предмети и документи.

 
За контакти:
гр.Разград, кв. "Вароша", ул. "Антим I" №20
Работно време:
9,00ч. - 17,00ч. /събота и неделя - по предварителна заявка/ 
Телефон: 359 878901437;
www.abritvs.atspace.com
КЪЩА – МУЗЕЙ „АНАНИЕ ЯВАШОВ"
Къща музей Анание Явашов
Къща – музей „Акад. Анание Явашов" отваря врати на 25 февруари 2011г. Тя е реставрирана, обновена и оборудвана със средства по ОПРР и Община Разград. Тя е свързана с живота и делото на академик Анание Явашов - именит общественик, педагог и изследовател, с огромен принос в изследване миналото на Разградския край. Негова заслуга е обстойното проучване на античния римски град Абритус.

Къща-музей „Анание Явашов" осгигурява площ за експониране на разнообразни образци от богатия фонд на Регионален исторически музей, както и на гостуващи културни ценности. Музеят е предпочитано място за различни арт изяви, презентации, образователни програми и др. Все по-успешно се налага като активен краеведски център. Към него е обособена библиотека с краеведска и историческа литература и елегантно оформен магазин за книги и сувенири.

За контакти:
Разград, ул. „Венелин" №20
Работно време: 9,00ч. – 17,00ч./събота и неделя по предварителна заявка/
Телефон +359 878/901434
www.abritvs.atspace.com

ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ "ПРОФЕСОР ИЛИЯ ПЕТРОВ" 

galeriq

Художествената галерия издирва, откупува и съхранява образци на изобразителното изкуство. Популяризира фонда, урежда представителни и временни тематични експозиции. Притежава основен фонд от 2 063 творби и спомагателен от 784 творби.

За контакти:
гр.Разград, ул.“Св. Св. Кирил и Методий” №17
Телефон: 
+359 84 662735; 662/732;
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
www.rzgallery.com