Четвъртък, 22 Август 2019 14:25

Туристически обекти

 

Часовникова кула

ClockПостроена през 1864 г. на мястото на стара кула от ХVІІІ век. Отличава се от другите часовникови кули в страната с дъгообразните си корнизи и куполен покрив, които я приближават до черковната архитектура.
Намира се в централната част на града.
           

 

Момина чешма

momina cheshmaЕдин от символите на града. Това е оригинална и изящно изработена чугунена скулптура на девойка в класически стил и е единствената подобна женска фигура в България.
Намира се в централната част на града.

 

Църква "Св. Николай Чудотворец"

carkvaПостроена е през 1860 г. и преустроена през 1903 г. Тя е една от най-внушителните представители на църковната архитектура от средата на ХІХ век.
Намира се в кв. "Вароша".

За контакти:
гр.Разград, ул.“Васил Априлов” №1
Телефон: 
+359 84 643115;
Работно време:
7,00ч. - 18,00ч. 
www.church-rz.landbg.com

 

   

Джамия "Ибрахим паша"

djamiaИзграждането на джамията започва през 1530 година по заповед на великия везир Ибрахим паша. Според турския пътешественик Евлия Челеби, минал оттук през ХVІІ век, по монолитност и великолепие, тя може да се сравни само с джамията на Рустем паша в Цариград.
Намира се в централната част на града.

 

Ловно стопанство "Воден"

voden1В североизточната част на Община Разград на площ от 14 469 хектара се простира Ловно стопанство "Воден". От обособяването му като едродивечово представително ловно стопанство през 1964 г. до днес, Воден е любимо място за ловци от страната и чужбина. Тук се ловува разнообразен дивеч - благороден елен, елен-лопатар, дива свиня, муфлон, сърна и др. Освен в Беловежката гора на границата между Полша и Белорусия, единствено във Воден любителите на дивата природа могат да видят в естествена среда гигантът сред европейските бозайници - зубърът. Ежегодно, стопанството се посещава от стотици ловни туристи от Германия, Австрия, Франция, Испания, САЩ, Турция и др. С вековните си гори, бистри язовири и уютни домове, Воден предлага чудесни условия за лов и отдих. 
В района на резервата има редки творения на природата и човешката ръка. Сред живописни карстови образувания, редки растения и дивеч, са разположени археологически и исторически обекти, очертаващи облика на един от най-внушителните тракийски религиозни и политически центрове от края на І-вото хилядолетие преди новата ера. 
Намира се край с. Свещари, на 10 км северозападно от град Исперих и на 45 км от Разград.
 

 

Етнографски комплекс с. Побит камък

pobit kamak2с. Побит камък се намира в живописна местност на 18 км. от общинския център - гр. Разград. Забележителност за селото е етнографският комплекс, който е разположен на площ от 4 дка, създаден поетапно и придобил сегашния си вид през 70-те години на 20 век. Акцент на комплекса са три реставрирани къщи от епохата на Българското Възраждане с възстановена уредба на балканджийското жилище. Уредени са  възстановки на местни занаяти - ковачество, коларо - железарство, бъчварство, ракиджийство, както и традиционната практика на домашните занаяти. Комплексът включва още възстановена вятърна мелница.

За контакти:

с. Побит камък
Работно време:
По предварителна заявка 
Телефон: +359 8471/7237;

 

Историко- археологически резерват “Сборяново”  

На 6 км. западно от Исперих и на 40 км. от гр. Разград, до с. Свещари, в изключително живописна местност е разположен Историко - археологическият резерват "Сборяново". Резервата включва 5 големи могилни некропола от елинистическата епоха с 102 могили, укрепен градски център, 2 култови комплекса, 5 жертвеника, 9 селища.

За контакти:
Телефон: 
+359 08431 / 4783; 5619; 5631; 5640; 084735 279 ; Факс : 08431 / 5614;
www.getika.com

 

 

Тракийска гробница, с. Свещари

sveshtari

 

Тракийската гробница край с. Свещари (ІV-ІІІ в пр. н. е.) е едно от най-големите открития на античната археология. Оригиналната й архитектура, скулптурна и живописна украса я нареждат сред най-забележителните творения на елинистическата гробнична архитектура. Включена е в листата на световното културно и историческо наследство на ЮНЕСКО.
Намира се край с. Свещари, на 10 км северозападно от град Исперих и на 45 км от Разград.

 

За контакти:
с. Свещари
 Работно време:
от 1 март до 30 ноември: 9,00ч. - 17,00ч. /почивни дни: понеделник и вторник/ 
Телефон: +359 084 735279 ; Факс : +359 08431/5614; 
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
www.getika.com